sayang selamanya...

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Sunday, February 28, 2010

cupcake 4 my beloved nephew..Amar!!



seperti yang aku janjikan pada update yg lepas...
aku updatekan pic cupcake yg aku buat sempena birthday
anak buah cik abg dan aku..
aku dapat update pic ni je..
acara majlis x dapat aku upload kan...
coz ttinggal kamera kat umah..
hehehe..

kali ni aku buat cupcake coklat..
topping with chocalate ganache..
resepi mcm biasa ler..
aku try resepi yg org masuk kat internet tu..
hias le skit ngan colour rice ngan smarties tu..
nmpak le meriah skit..
utk birthday kanak2 le katakan..

anyway..
abis jugak cupcake yg aku buat ni..
berebut-rebut budak nakkan cupcake aku tu...
kembang rasa hati ni bila mak mertua aku siap promo kat kawan2 dia..
InsyaAllah..kalo ade rezeki aku teringin nak serius buat cupcake ni utk bisnes plak...




sunday is a rest day!!





hari ahad yg panas(coz seremban lame dah x ujan)..
duk umah jer, kemas umah+laundry time..
cik abg pagi2 dah kuar pi antar adik pi tuisyen..
ari ni aku x ikut..rs malas plak nak ikut..
biasanyer kalo cik abg antar adik mesti dia trus stay kat bandar seremban..
biasa port lepak dia mesti library awam seremban..

aku malas nak ikut coz nak layan farmville..
skrg dah jadik addict plak kat benda alah ni..hehehe..
main punya main..
smp x perasan dah tengahari...

alamakkkk!!
aku blom masak lunch lg...
sat lg cik abg ngan adik nak balik..
apa lg???trus le aku ke dapur..
bersilat le aku kat dapur nak masak lunch..
selepas berhempas-pulas,siap gak lunch mknn aku yg simple..
yg penting sebelum cik abg aku sampai..
kalo x muncung sedepa ler sambil gosok2 perut tu..
so,aku masak udang+terung goreng berlado dan sup telur kentang+telur..
sup tu feveret adik aku tu..hari2 kalo msk lauk tu pun dia mmg layannnnn..

korang pun..jemputler menjamu mata jer...

*mlm ni ade birthday anak buah cik abg..aku buat cup cake jer utk present dia..nanti aku update pic nyer...

aku yg sepi...

salam...

lama rasa x ber blog ni..
brape minggu lepas aku ni busy sesangat..mcm2 hal..
byk sgt keje yg aku kena selesaikan..
senang kata aku mengejar dateline..
ke dateline kejar aku ek..

mmg rindu rs nk mencoret sesuatu dlm blog ni..
tp bila duk depan PC trus je idea tu hilang mcm buih2 ombak tu...
mungkin beberapa minggu lepas ni byk gak benda2 yg x menarik dlm hidup aku...
tp sbg manusia di muka bumi Allah ni ape je ler yg kita mampu..
selain daripada meneruskan kehidupan kita..

InsyaAllah...
lps ni aku aktif ler balik berblog ni..
mudah2n ade juga bingkisan yg bleh dikongsi bersama
dengan blogger yg lain...

Saturday, February 13, 2010

choc cupcake utk BBQ nite esok...!!



Fuuhhh...
selesai gak aku buat choc cup cake utk BBQ nite family esok...
aku buat 150 biji...harap cukup ler utk semua...
tempahan ni dr my lovely tokwan..
esok pagi2 baru bertolak ke kampung..
ingat nak blik hari ni tp cik abg ade last minute punyer keje..
xpe..yg penting dapat balik..

sempena cuti raya cina ni semua nmpknya family aku blik kg..
seronok btul..lama dah x dpt berkumpul ramai2..
kalo dah ramai yg blik ni,mcm2 cerita ler dpt kongsi bersama..
anak2 tokwan toki je 7 org..msing2 dah kawin..cucu je dah 23 org..
hampir 40 org semuanyer...
mau gamat nanti...
x sabar rasanyer hati ni..
xpe,sabar utk satu mlm lg..
heheheh...

tp apa yg penting..
pada semua yg pulang ke kampung bercuti..
hati2 di jalan raya..
jgn jadikan kepulangan anda sesuatu yg ditangisi..
pada semua kaum cina di Malaysia..
"Gong Xi Fa Cai"


* jom saksikan keindahan choc cup cake ku..hehehe





satu box 25 ketul,ade 6 box semuanyer..

Friday, February 12, 2010

hatiku terusik...geram pd si durjana...!!



apa dosa bayi perempuan ini?
walaupun kelahiran mu x diingini,mengapa kau menjadi mangsa?
mangsa kepada durjana syaitan bertopeng manusia..
aku pilu melihatmu..
namun apa daya ku,telah tertulis kau menjadi mangsa mereka..
setiap hari aku panjatkan doa..
utk mempunyai seorang anak yg comel sepertimu..
namun Allah lebih mengetahui..
Allah lebih mengerti...
amanlah kau di sana..
smoga Allah mencucuri rahmat ke ats mu..
smoga Allah juga bisa mengerti dan memakbulkan impian cinta kami...
AMINNN...InsyaAllah...

Friday, February 5, 2010

alangkah baiknya kalo malaysia...

video

td aku layan video2 best kat youtube..
so,aku jumpa satu video dari negara jiran kita,Indonesia...
video ni mengenai satu rancangan realiti di sana..
PILDACIL namenyer...

rancangan PILDACIL ni diadakan utk mencari pendakwah2 agama Islam..
yg best nyer..rancangan ni utk anak2 kecil..
agak kagum jugak aku coz kalo kat Malaysia xde citer2 mcm ni..
yg ade pun cuma utk nyanyian jer mcm Idola Kecil,Bintang Kecil,Tom Tom Bak..
so,aku rasa ini satu pembaharuan yg kita bleh buat di Malaysia ni...
selain itu,pada pendapat aku..rancangan mcm ni kalo dibuat di Malaysia..
bleh gak berdakwah utk menarik golongan2 anak2 muda,dewasa,org tua juga bisa..hehehee..

selain itu,takde ler anak2 kita ni asyik terdedah dgn dunia hiburan jer..
aku rasa kalo korang punya anak2 mcm dlm video kat ats tu..
pasti korang rasa bangga juga..
skurang2 nyer mereka lakukan sesuatu yg baik utk Islam..
so,korang tengok le video ni..
judge sendiri..
baik ke tak?
bagi aku..alangkah baiknya kalo malaysia ade rancangan mcm PILDACIL ni...

~warna-warni kek marble~

mlm td lepas dinner,
teragak nak makan kek marble..
so teringat plak dlm blog intan izani ade update resepi kek marble ni...
aku pun surf ler kejap,catat resepi dlm buku masakan aku..

sambil dok prepare bahan2 kat dapur,
cik abg dok ckp..
"ayg abg ni x reti duk diam ke?..apa plak le dia nak buat ni?"...
so,aku ckp ler aku nak buat kek marble...amik resepi intan..nak try test..
cik abg aku stuju coz dia ckp buat ler lebih..bleh antar umah mak ngan bawa blik kg. esok..

buat punya buat..Alhamdulillah....
menjadi plak...
kira ok ler utk org yg 1st time buat mcm aku ni..
so,thanks intan...menjadi resepi ko tu..
cuma aku tambah warna merah skit..
nk bagi lagi cun..hehehe...

nanti,byk2 lg le update resepi..bleh aku try test buat...




Tuesday, February 2, 2010

bile sang isteri malas memasak..hahaha..



hari ni aku mmg tahap malas giler nak msk..
so,ajak cik abg mkn kat luar..
my dear eiyffah nak mkn bubur ayam kat Marrybrown..
so,kitorang ok jer...mn2 pun bleh..
lgpun kat Marrybrown ni kira byk gak pilihan selain drpd ayam goreng...


bile smp sane..
aku ngan cik abg order mee kari..adik mkn chick a' licilious...
eiyffah ape lg?
her feveret chicken porridge..
order gak mix salad utk semua..



lps mkn..lepak2 dulu..borak2..
tanye perkembangan pelajaran adik..
lps tu abg ajak blik kg(labis,segamat) jumaat ni...
yahoooooo...
mmg rindu dh kat tokwan ngan to'ki..
mcm paham2 je cik abg aku ni...
aku apa lg?mcm org ngantok dsorong bantal ler...
trus setuju ler...
hahahaha..
thanks abg..kerna dirimu sgtler mengerti diri ini...



lepas tu trus ler blik umah..
tugas sang isteri masih blum selesai...
nak iron baju ngan prepare bahan utk sarapan esok..
"macaroni goreng"
sape yg dah kawin mesti stuju,tugas sang isteri mmg xpernah selesai kan??

misi aku berjaya!!!

update kali ni aku tujukan khas buat sorang teman(zaem) ..
yg kata aku x reti buat cup cake...
hari tu aku ngaku sbb 1st time aku buat cup cake aku penyek semacam..
sbb ari tu aku tensen,aku msuk kat fb bgtau member2 tensen sbb buat cup cake penyek tu..
ade ke patut si zaem ni kata aku x reti masak..
maybe dia x pernah tgok blog aku ni kot..
padahal ade gak mskn2 dr dapurku yg aku update dlm blog ni..

jd..mlm td aku mencuba lg..
aku amik kritikan zaem tu sbg sesuatu yg positive..
dengan sokongan suami tercinta..
akhirnya...
aku berjaya selesaikan misi 'menutup malu'..

anyway,thanks le zaem...
kata2 ko buat aku trus mencuba..
special thanks gak to sifu "eri shadzrin"& member2fb lain yg beri peransang..
bangga sgt dapat antar 1 box pada mak mertua...
dapat pujian dr mak mertua...
sayanggg makkkk....!!!


sblum dibakar..

dah masak...

after simple decoration...!!