sayang selamanya...

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Saturday, April 23, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOG LAH !


Assalamualaikum....

x jemu2 rsnya join segmen abg Ben...
sbb mcm segmen menarik dr abg ben ni...


Siapa yang mempengaruhi anda untuk membuat blog?

mula2 tu mmg rajin masuk blog2 lain dan jd silent reader jer..lps tu bila terfikir blog ni bleh jd diari@ rujukan utk anak2 aku nnti,terus berminat nak ade blog sendiri...blajar berblog dr my bestfren ever,Intan Izani..

Siapakah sumber inspirasi anda ?

sumber inspirasi tentulah semua blogger2 terbaekk..Abg Ben,Yuyu,Intan Izani,
Kak Ina Kl,Sunnah Sakura dan ramai lg...

Lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha utk mendapatkannya!!


1: Wajah yang cantik – solat subuh

2: Duit yang banyak – solat zohor

3: Kesihatan yang baik – solat asar

4: Anak2 yg cerdik dan berjaya macam kita – solat maghrib

5: Tidur yang nyenyak tanpa ganguan – solat isyak



Senang jer untuk mendapatkannya hanya 15 minit setiap hari .



Kata Nabi Muhammad S.A.W; siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak . ( Sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat )

' Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ' Surah Al-Baqarah ayat 286

Friday, April 22, 2011

aku vs ben ashaari : round 3

Assalamualaikum...
join lagi segmen abg ben...
harap2 jawapan aku btul ler kali ni...


jom join..klik sini...

Wednesday, April 20, 2011

BEN ASHAARI suruh teka harga durian ini !


Assalamualaikum...

join lagi segmen abg ben..
kali ni segmen abg ben sgt kreatif..
mentang2 ler musim buah durian kan...
meh kita teka rega durian jom...

Santai Bersama BEN ASHAARI

sape nk join,sila klik header abg ben ni..;-)

Tuesday, April 19, 2011

snek sihat+sedap..yummyyyy!!

Assalamualaikum....

mesti semua tgh duk rileks2 lps makan malam kan...
sambil layan berita utama kat TV3..
mesti best kalo ade benda nak kunyah2@mengemil(jawa) kan??..
malam semalam ade lah aku buat satu snek mudah ni..yang penting menyihatkan..tinggi kandungan protein..haha..ye lah kot...

snek ni mudah je nak buat...
yang penting ade tempe ngan ikan bilis..
kalo tambah kacang tanah pun best gak...
lps tu ade cili merah@kering,cukup dah bahannye...
just hiris tempe nipis2 mcm nak buat kerepek...lps tu goreng..goreng plak ikan bilis ngan kacang tanah..lepas tu sira@gaul ngan cili yang dah ditumis dan diperasakan dgn gula dan garam..dah siap!!!!


TEMPE BERSIRA LADA...


**teringat masa duk kat U,ade satu roomate jawa selalu jer bawa ni kalo balik dari kg...makan ngan nasi panas2 pon sodap!!

perginya sebagai syahid...InsyaAllah...




Assalamualaikum...

sesungguhnya mati itu pasti...
hari ni aku dikejutkan dgn berita yang sedih dari sahabat2 lama ex-PD3, sek. teknik perdagangan,j.bhru..salah seorang dari ex- classmate aku pergi mengadap Illahi buat selamanya..arwah meninggal ketika melahirkan permata hatinya yang pertama...usia perkahwinan yang hanya akan menyambut ulangtahun yang pertama pada 1 May ini nmpaknya tidak kesampaian..sesungguhnya,pengorbanan seorang ibu ini utk melahirkan seorang anak pastinya dijanjikan syahid oleh Allah...InsyaAllah....

Semoga keluarga arwah serta suami bersabar dengan ujian hebat yang Allah berikan ini...kita doakan Arwah ILYANA BT SULAIMAN ditempatkan di kalangan org2 yang beriman...Aminnnn
Al-Fatihah...





arwah semasa hari pernikahannya...

kenangan abadi ketika zaman persekolahan...

Saturday, April 16, 2011

segmen solomolo : filem tempatan feberet atau terbaek !!!~


Assalamualaikum...

petang2 ni buat BW terbaca satu segmen menarik dari SOLOMOLO ni...
menarik segmen ni...sebab aku ni salah sorang peminat cerita2 melayu...
walaupun hubby selalu je nak tgok citer omputeh,aku tetap support citer2 melayu ni..walaupun berdesing gak telinga kalo hubby dok sindir2 bagai..i x heran wokeyy!!..hahaha
sape nk join klik banner SOLOMOLO yg hensem ni..:-)


so..ni ler citer terbaekk yg aku pilih..
citer ni lain dari yang lain..

Geng - Pengembaraan Bermula.jpg

ni kira filen gak kan solo molo??
kalo x silap,ni ler filem animasi pertama Malaysia..
fenomena UPIN&IPIN ni melanda satu Malaysia dgn dasyatnyer..
even makcik aku yg x layan panggung wayang pun sanggup bawa anak2 depa pi panggung semata2 nak pi support filem animasi pertama kita ni..
jalan citer pun menarik,yang penting citer ni sesuai utk semua lapisan umur..
xde unsur2 x baikler kiranyer...lgpun citer ni xde ler sakit mata tgok artis2 pompuan dok pakai baju ngan seluar ketat..hahaha...

Friday, April 15, 2011

Aku jatuh cinta......hurmmm...

Assalamualaikum....

slmt tgh mlm semua....
mlm2 ni buat BW...
skali sudah jatuh cinta ngan blog ni...


aku jatuh cinta sebab blog ni ade buat something yg cute,unik,pendek kata aku suka sgtler...kreatif btul puan empunya blog ni..tunggu puan empunya blog ni reply detail dia kt email sebab teringin nk ade beg mcm ni gak...aku ni mmg x berapa ranggi,baju kurung jer pon slalu..tp beg ni tetiba je buat aku rasa jatuh cinta terusssss...
i'm in love...
;-)

p/s: klik pic to know more...


Thursday, April 14, 2011

SEGMEN : BEN ASHAARI GEGAR LAGI ...

image

hr ni join satu lg segmen abg ben..rajin sungguh abg ben ni buat segmen...
tapi abg ben ni selalu tolong blogger2 baru mcm aku ni..
i likeee!!

sape nk join klik banner yer...

Wednesday, April 13, 2011

BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH ..

Assalamualaikum...

tertarik hati nk join segmen ni..
Abg ben buat segmen ni utk ayah tercinta...

Santai Bersama BEN ASHAARI


pic kat bawah ni pic masa aku bertunang...
rasanya x banyak pic aku ade amik ngan ayah bila dah besar ni..last pon kalo x silap masa kawen ade le sekeping dua...


banyak kenangan manis bersama ayah...
ayah seorang yg pendiam,x pernah marah2 sgt..
kalo arwah mak marah kami adik-beradik ayah biasanye jd pendamai...
bila Allah lagi sayang arwah mak aku,
ayah ler jadi pengganti yg menjlnkn tanggungjwb mak utk kami..
mak meninggal awal,masa tu aku baru jer 10 tahun..adik2 kecik lg..
jd ayah sentiasa bersama kami bila kami memerlukan mak dlm hidup kami...huhu..

tapi segalanya berubah...
menjadi kenangan pahit pula buat aku dan ayah...
bila ayah berkahwin lagi...
seorang perempuan bergelar ibu tiri memisahkan kasih sayang kami adik beradik..
persetujuan kami utk mmbenarkn ayah berkawen lg rupa2nya menjadi satu permulaan derita kami adik beradik...
biarlah derita itu ku simpan sendiri...aku x mau ingat semua tu lg...

apa yang pasti aku tau...
ayah sgt syg kami adik-beradik...
cuma keadaan memisahkan kami..
sob...sob...sob....
:-(

bg menjawab soalan abg ben..
bg aku cara nk didik anak yg terbaik ialah sentiasa terapkan nilai2 agama serta akhlak yg mulia agar menjadi benteng kepada anak2 kita nnti..InsyaAllah...

Lepak2@the best mamak stall in Seremban...

Assalamualaikum....

ni agenda mlm tadi...
aku terlebih 'rajin' nk masak...so mkn kt luar je ler..
oleh sbb malas nk lelama ,ckp kat hubby aku nk lepak kedai mamak jer...
sebab kedai mamak ni mmg best...
firstly,sebab service cepat giler..baru order,aku pusing kiri tgok muka hubby aku sat,pusing blik kanan sampai dah order..
wallawehh,speedy habis mamak ni...;-p
2ndly aku suka pi sini sebab variety of food ade...
pilih je ape teragak kat tekak ko..hahaa..

kalo kedai mamak,aku stick ngan kedai ni jer...
Restoran Al-Wazer kat Seremban 2..


sebab semua mknn dia sedap..
selalu order roti naan super gebus,ayam goreng super chruncy...semua nk super lah..


my chenta hati..

my penawar duka..

barli suam powerr..

nasi lemak hubby..dia ngelat lg berdiet..;-p

aku punyer roti naan gebus...

choww!!

Monday, April 11, 2011

Mendonut utk menu buka puasa..

Assalamualaikum....

hari ni duk godek2 resepi utk berbuka puase...
tgok byk akak2 blogger duk mendonut smlm...
teringin le plak nak buat gak..tapi sempat ke nak buat ek..
balik keje kalo x jem 15 minit dah sampai...

so..
sampai je rumah tadi terus je uli menguli...
siap uli sikit2,terus rilekskan adunan tu sementara aku pi solat asar dulu...
dalam 30 minit lepas tu terus uli2 lagi,bentukkan donut...
bg rehat jap dlm 15 minit...aku terus goreng...
kalo ikut resepi kena rest kan 20 minit..
tapi oleh kerna nak buat utk juadah berbuka,aku goreng jer terus...
kalo nak tunggu ikut proper resepi,
nmpaknya x merasa le nak berbuka donut..hehe...

pada aku resepi ni mmg best ler...lembut jer..rugi kalo x cuba..
ni resepi kak Rima sbnrnya..
tapi ade je kat blog kak ita,kak izah,kak mas...


ni aku copy paste je resepi dari kak ita..

DONUT
500g tepung roti
100g gula
11g instant yeast
4 biji kuning telur - yg tulin bukan tiruan ye!!
200 ml air

100g magerine / butter - ita guna butter
1 sudu kecil garam


Untuk Hiasan
200g Chocolat masakan - cairkan
100g kepingan Almond - x letak,just letak sugar rice pink ngan putih..

Cara2
Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
Salutkan donat dengan gula atau choc cair ikut selera.

comei x donut aku bila dah make up??
;-p

Bisnes online ape yang masyukkk...bleh dipikirkan ni....;-)


Assalamualaikum....

dah tengahari ni..mesti ramai yg tgh pikirkan apa lunch hari ni...
aku plak puasa hari ni...
lepak je le kat tempat keje hari ni...
dok baca2 akhbar hari ni...
jumpa satu artikel menarik dalam kosmo...
mengenai bisnes online yang paling masyukkk..
kalo ikut peratusan pakaian dan kasut yang paling tinggi..
that means pakaian dan kasut mendapat permintaan yang tinggi daripada pengguna online...
selain tu ade buku dan tempat penginapan...
so aku rasa...statistik ni bleh dipikirkan kalo nak buat bisnes online...
teringin gak nak buat satu bisnes online...
duk umah jer..
x perlu berkejar nak pi office bagai..homebased jer..
lepas tu untung masyyuukkkk jer...
best kan...
mesti kena pikirkan ni...
hurmmmm...
;-)


Saturday, April 9, 2011

[segmen]Anda Dan Lagu...





sebelum solat maghrib ni saje nak join satu segmen dari Hackers ni..
segmen ni tentang lagu dan diri kita..

so..aku pilih lagu ni...

DEALOVA(once)

Aku ingin menjadi mimpi indah, dalam tidurmu
Aku ingin menjadi sesuatu, yang mungkin bisa kau rindu
Karena, langkah merapuh, tanpa dirimu
Oh karena, hati t’lah letih

Aku ingin menjadi sesuatu, yang s’lalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahwa ku, selalu memujamu
Tanpamu, sepinya waktu, merantai hati
Oh bayangmu, seakan-akan

[Reff]
Kau seperti nyanyian dalam hatiku
yang memanggil, rinduku, padamu oo~…
Seperti udara yang ku hela kau se-lalu, ada

[Bridge]
Hanya dirimu yang bisa, membuatku tenang
Tanpa dirimu aku me-rasa, hilang
dan sepi, dan sepi

[Reff] (x2)

Selalu ada, kau selalu ada
Selalu ada, kau selalu ada


nape pilih lagu ni??

sebab lirik lagu ni hubby ade bagi masa aku bercinta-cinta dulu..
hubby ni bukan jenis suka sgt lagu2 ni tapi tak sangka plak dia bleh tulis lirik ni dalam kad birthday aku...memang surprise ler..lepas tu kalo ade jer lagu ni kat radio hubby mesti call@sms suruh aku dgr...and yg paling best masa baru kawen,ade ler hubby nyanyi lagu ni sambil dodoikan aku nk tidur..hahaha...kiranye kalo sekarang dgr lagu ni pasti aku akan teringat memori2 indah kami bersama...
:-)

sarapan Kek Marble Susu.....harummmm...

Assalamualaikum....

dari semalam lagi dok terpikir2 nak makan kek marble...
mcm terasa-rasa je kat tekak...
kes ngidam ke ni..haha..InsyaAllah...
pagi2 lg dok mengusai kotak2 yg bertimbun,sebab nk cari mixer..
oven pon ntah mn den letak...
semangat btol..tp kerna nk mkn kek marble ni...sanggup je aku...padahal byk lg brg2 penting aku x kemas lg..hahaha..
by the way,pindah rumah adelah benda yg paling memenatkan..
mcm nk patah pinggang dok mengemas..huhu..
sampai masa entri ni ditaip masih x sudah2..ade x yg nk tolong...waaa...

mlm td dah survey2 resepi..
pi survey kat umah Kak Izah Daut..
jumpe resepi ni...
bila bakar kek ni,harum jer baunyer....
meleleh air liur den dok tunggu kek ni masak..kahkahkah..
thank yer kak izah share resepi best ni...
panas2 kek ni pon dah tinggal separuh aku makan...;-)
diet??kita lupakan sebentar..hahahaha...


ni aku letak ler resepi copy paste dr kak izah yer...

KEK MARBLE SUSU

Bahan-Bahannya :-)
250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco

Cara membuatnya :-)
  1. Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  3. Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka..

Friday, April 8, 2011

fuhhhhh...i'm back!!!yahoooo......line tenet dah dapat dah...

Assalamualaikum.....

dah 5 hr dah x update blog..huhu...
rindu pada semua rakan2 blogger..
akhirnya selesai gak urusan pindah rumah kami...
masih byk lg barang yg x kemas lg ni...
tp syukur sgt sebab line streamyx dah siap dipasang di rumah baru kami...

so...
settle semua nnti mcm2 benda nk update ni...
x sabor rasanye,,tp x bleh buat skrg...
my hubby dah jeling2 tu suruh kemas rumah dulu...hahaha...
chow!!

Sunday, April 3, 2011

SAKURA BUDIKA: 25! GAME SURVIVOR



SAYA NAK JOIN 25! GAME SAYA NAK JOIN 25! GAME SURVIVOR SAKURA BUDIKASURVIVOR SAKURA BUDIKA

sape nak join sila klik sini yer....

Thursday, March 31, 2011

AlhamdulillaH...cecah 3 angka...

Assalamualaikum....

syukur Alhamdulillah.....
hr ni follower aku cecah 3 angka....
hr ni dapat follower yg ke 500...oppssss,,,
terlebih sudahh...100 je ler..hahaha...


kira syukur sgt2 ler sebab blog ntah apa2 ku ni berjaya gak menarik minat org nk menfollow..;-)
ye ler aku hanya bercerita hal2 di sekeliling ku jer...xde apa yg menarik..tp berjaya gak cecah 3 angka...syukur sgt2...

so kepada follower aku yg ke 100 (Puteri Bongsu)..
sila tinggalkn nama penuh dan alamat di email aku yer..
fashah84@yahoo.com
coz awk bertuah!!!
ade something utk aku poskan..
InsyaAllah...

anyway,
thanks to Abg Ben too...
sebab byk tolong blogger2 baru mcm aku...
chow!!

Tuesday, March 29, 2011

Hasil yg amazing!!x sangka sungguh...

Assalamualaikum.....

hari ni hari yg ke 14 aku dlm diet Atkins...
so far,diet ni agak perih gak nak buat...
serius mmg separuh wengg aku dibuatnya...haha...
tapi oleh kerna buat ni bersama-sama org tersayang mmg sgtlah seronok...
ye ler...aku ngan hubby ni kan super duper "cute"..haha...
aku berjaya kurang 5 kg,hubby plak 6.5kg(jeles aku!!)
tapi hari ni kami berpakat nak buat CHEAT DAY..
sbb hubby teringin sgt nak makan daging masak lomak cili api..
so,aku kesian kat hubby..chehh,sbnrnya aku pon teringin gak..haha..




rsnya lama dh blog ni cuti dr entri mkn2&masakan,
sian blog aku..tp xpe..kena tekad kuatkan smgt...
dah letih dah bila pi pakar utk masalah nak anak ni...doc mesti cakap mcmni..."salah satu punca kurang peratus mengandung adalah kerna mslh berat badan"..huhu..
so...kami tekad nk kurangkn masalah ni...
nk tgok apa plak kata doc lps ni..;-)

ade bbrapa sahabat yg conpuse ni...
ade yg bertanya...btol ke aku blom ade ank?
yup..blom rezeki lagi...jadi sape budak kecil yg ade dlm entri2 aku tu?
tu Balqis..ank buah suamiku..ank kepada adik iparku...
Balqis ni aku bela sbg anak angkatku...ibu Balqis ni bersalin..kira Balqis dah ade adik..masa ibu dia baru bersalin aku ler yang tukang jaga Balqis...yang masalahnyer skrg bila dah biasa ngan kami..
dia dah x nak lg dah ngan mak pak nyer...
so kami decide jaga dia as anak kami..
adik iparku pon ok jer...so Alhamdulillah....
dapat gak aku menumpang kasih Balqis..dan merasa jadi seorang ibu..huhu..
mudah2n satu hari nanti Allah beri aku dan suami peluang utk ade anak sendiri..
InsyaAllah...


apa ending sedih2 ni..x mau ler...
baik aku ending kan ngan mode happy..
aku happy sebab nak pi makan nasi lepas 2 minggu dah x makan nasi ni..yahooo....
tapi utk hari ni jer...HAPPY CHEAT DAY!!!

Monday, March 28, 2011

segmen pakcik Ben...Gegar Blogger Baru...

Assalamualaikum...

hari ni nak join satu lagi segmen blogger popular ni....
segmen ni utk blogger baru yang mempunyai follower kurang dari 500...
macam aku ler kiranyer....yg follower blom cecah 3 angka lagi..huhu...
InsyaAllah...satu hari nnti..:-)

gambar pilihan?why?


saya pilih pic ni...hahaha...dah mcm hantu kak limah jer muka abg ben...
comei jer pic ni....x sangka ade gak lelaki yg layan2 bedak sejuk ni..
patutler muka abg ben ni mulus je..hahaha...
gambar ni ade di entri ni..

nape saya jd blogger?

dulu masa mula2 tgok org ade blog macam seronok jer..
teringin gak nak ade blog..
bagi aku blog ni bleh jadi mcm diari..mn tau satu hari nnti ank2,cucu2ku bleh baca tentang kehidupan mak@nenek diorang kan...

blog wajib masuk?

semua latest update dr blog2 yg ku follow...

ok...done...sape nk join bleh klik sini...

Friday, March 25, 2011

Contest Orang Lidi Berkata..;-)


saje jer nak join this contest..menarik jer idea diorang bertiga ni..
rasa best tu yg nak join tu..lgpun x salah mencuba dan mentry bakat terpendam ni..hahaha..
kalo nak join sila klik banner kat ats tu haa...

  1. mula2,follow 3 blog gadis pingitan ni...
  2. paste banner contest yg ade pic 3 budak2 cun ni...
  3. buat enti pendek2 sudah,,,diorg x marah...;-p
  4. lukis org lidi yg pandai berkata2...haha
  5. tag 3 org,pastikn diorg tau....
  6. link pada CIK ADIK ni....

ni pic org lidi ku...haha..buruk seh....tp kira cun ler gak..hahaha...
ni pic org lidi gila blogging,bangun tido ngan rambut kusut masai dah nak ngadap PC..
(aku ker tu..haha..)

nk tag kat diorg ler...

so...rasanye dah ikut semua syarat2....harap berjaya...x menang pon x pe..yg penting penyertaan..;-)

Labu...oh....labu.....

Assalamualaikum.....

slmt petang semua...dah mkn tghari semua??
biasanya bila perut dah kenyang ni perkara paling indah ialah...TIDUR..hehe..
tapi utk org yg bekerja mcm aku ni...sori ler yer..
mau kena hempuk ngan boss kan..haha..

tadi mak mertua aku call...
minta tolong aku buat sesuatu utk dia...
mak nak masuk pertandingan memasak...
tapi bleh masak kat rumah,just antar je masakan tu utk diadili...
masakan tu kena based ngan LABU....
apa2 je ler..puding@lauk@kek@talam@apam..apa2 lah..
yg penting ade LABU tu...
apa ek nak buat...?


puas dok pikir,godek2 gak kat tenet resepi2 yang best...
tapi blom jumpe lg yg sesuai...
kwn2 ade x resepi2 yg best utk labu ni??
yg superb,yg bleh bagi mak mertua aku ni menang(ngelat)..kahkahkah..

Kelebihan Hari Jumaat

Imam Al-Ghazzali berkata bahawa Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud sebaik-baik hari yang terbit padanya matahari adalah hari Jumaat.Pada hari itu dijadikan Adam a.s. dan pada hariJumaatlah terjadinya kiamat.

"Sesungguhnya hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan semulia-mulia hari di sisi Allah."

Imam Al-Ghazzali menambah bahawa Kaab Al-Ahbar (seorang tabien dan ulama yahudi yangmemeluk ugama islam pd zaman Saiyidina Abu Bakar) berkata burung-burung dan haiwanapabila bertemu satu sama lain pada hari Jumaat mengucapkan "Selamat, selamat hari yangbaik".

Imam Al-Ghazzali juga berkata malam Jumaat mempunyai banyak kelebihan dan disunnahkan pd mereka yg mempunyai isteri bersatu pd malam itu.


Doa Antara Dua Khutbah

Kebanyakan ulama berpendapat waktunya adalah antara dua khutbah, iaitu pd saat imam sedang duduk setelah khutbah pertama sebelum beliau bangun utuk khutbah kedua. Saat inilahsaat yang paling dimustajabkan doa.


Sedekah Pada Hari Jumaat

Bersedekah membawa pahala yang besar. Ia menjauhkan bala, menjauhkan penyakit dan mendekatkan diri kepada Allah. Apalagi jika dilakukan pada hari Jumaat.


Mati Pada Malam Jumaat

Hadis nabi "Tidak seorang muslim yg mati pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali diselamatkan Allah daripada fitnah kubur".


Kelebihan Menunaikan Sembahyang Jumaat

Nabi bersabda "Barangsiapa yg dapat menunaikan sembahyang Jumaat maka baginya disisiAllah pahala seratus orang yg mati syahid. Dan barangsiapa meninggalkan sembahyang Jumaat sebanyak 3 kali tanpa darurat, maka Allah akan mengecap hatinya".

Ibadah pada hari Jumaat.

Perjalanan ke masjid

adalah sunnah mengambil jln yg jauh tetapi apabila pulang sunnah ambil jln yang dekat - Imam Al-Ghazzali.


Selawat

Sabda nabi "Banyakkanlah berselawat ke atasku pd hari Jumaat kerana sesungguhnya iaadalah hari saksi (hari Jumaat) disaksikan oleh para malaikat.


Mandi dan Pakaian

Sunnah pada hari Jumaat memakai pakaian yang bersih, baru dan berwarna putih.


Memotong Kuku

Ibn Masud berkata "Mereka yg memotong kuku pd hari Jumaat, Allah akan sembuhkan dia daris egala penyakit dan berikannya keselamatan.

Thursday, March 24, 2011

hurmmm...mlm jumaat..jom baca Yassin...


KELEBIHAN SURAH YASSIN..


RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang
bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.



11. Rasulullah s.a.w bersabda:
"Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali".

12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi,
"Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya:
"Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari
kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik".


GAME ANTARA BLOGGER : 2 : GEGAR!!!!

NAMA KUMPULAN : SERUMPUN SATU MALAYSIA



KENAPA KAMI PILIH NAMA INI :

kerana kami mahu berjuang habis - habisan untuk mengeratkan lagi hubungan sesama blogger
dan berkumpul dalam satu tempat yang sama, menjadi satu rumpun yang bersatu !


KETUA KUMPULAN : MOHD FADZLI ( http://fadzli-rt.blogspot.com/ )


KENAPA SAYA PILIH BLOGGER INI SEBAGAI KETUA KUMPULAN :

kerana mana-mana pun lelaki lah yg memimpin ..lelaki yg menggerakkan bangsa ..
dan perempuan menyokong .. biar mati anak jangan mati adat !




SENARAI AHLI :




PENDAPAT SAYA MENGENAI 1TUBE.MY IALAH :

positif - dapat mengenali Blogger2 Malaysia dgn lebih mendalam...
negatif - lama nak wait bila nk tgok satu2 video,ke tenet ku yg slow ek..

GAME ANTARA BLOGGER : 2

Sila buat satu entri ...

  1. Letak banner tu ... (done)
  2. Tajuk : GAME ANTARA BLOGGER : 2 dan linkkan ke entri ini ..(done)

Wednesday, March 23, 2011

Alangkah bagus nye.....andainya LELAKI tahu...


Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.


Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.


Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.


Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.


Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.


Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.


Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.