Assalamualaikum....
hari ni duk godek2 resepi utk berbuka puase...
tgok byk akak2 blogger duk mendonut smlm...
teringin le plak nak buat gak..tapi sempat ke nak buat ek..
balik keje kalo x jem 15 minit dah sampai...
so..
sampai je rumah tadi terus je uli menguli...
siap uli sikit2,terus rilekskan adunan tu sementara aku pi solat asar dulu...
dalam 30 minit lepas tu terus uli2 lagi,bentukkan donut...
bg rehat jap dlm 15 minit...aku terus goreng...
kalo ikut resepi kena rest kan 20 minit..
tapi oleh kerna nak buat utk juadah berbuka,aku goreng jer terus...
kalo nak tunggu ikut proper resepi,
nmpaknya x merasa le nak berbuka donut..hehe...
pada aku resepi ni mmg best ler...lembut jer..rugi kalo x cuba..
ni resepi kak Rima sbnrnya..
ni aku copy paste je resepi dari kak ita..
DONUT
500g tepung roti
100g gula
11g instant yeast
4 biji kuning telur - yg tulin bukan tiruan ye!!
200 ml air
100g magerine / butter - ita guna butter
1 sudu kecil garam
Untuk Hiasan
200g Chocolat masakan - cairkan
100g kepingan Almond - x letak,just letak sugar rice pink ngan putih..
500g tepung roti
100g gula
11g instant yeast
4 biji kuning telur - yg tulin bukan tiruan ye!!
200 ml air
100g magerine / butter - ita guna butter
1 sudu kecil garam
Untuk Hiasan
200g Chocolat masakan - cairkan
100g kepingan Almond - x letak,just letak sugar rice pink ngan putih..
Cara2
Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
Salutkan donat dengan gula atau choc cair ikut selera.
Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
Salutkan donat dengan gula atau choc cair ikut selera.
comei x donut aku bila dah make up??
;-p
9 comments:
sedappkan donut ni..
kak mas pun baru buat..
comel comel..
mewah ngan cekelat.kalau bebudak tengok terbeliak mata..
waduh ni sedang ekkenyangan pas berbuka tadi ek..hehe
kak mas..
mmg sedap...kalo ikut btol2 resepi dan cara nye mesti lg powerrr...
kak izah...
mmg rich in chocolate tu..konon pose+diet,tp berbuka mkn donut choc ni..ce cite mcm mn ek??hahaha..
wahhh fazi..dh bukak kelas masakan skrg..bagus2..maju2..btw, jenguk2 la belog akak..saje suke2..br je ada blog..heheheh
kak jun...
bukan kelas ler kak...saje buat utk menternak lemak sendiri...hahaaah
Assalamualaikum..
nampak sangat menyelerakan le fasha
waalaikumsalam kak sam..
mmg menyelerakan tau..:-)
halamak... nampak donut lak aku usha blog nih pepagi... nih yang nafsu makan membuak2 nih! wahaa!
Post a Comment