Assalamualaikum....
dari semalam lagi dok terpikir2 nak makan kek marble...
mcm terasa-rasa je kat tekak...
kes ngidam ke ni..haha..InsyaAllah...
pagi2 lg dok mengusai kotak2 yg bertimbun,sebab nk cari mixer..
oven pon ntah mn den letak...
semangat btol..tp kerna nk mkn kek marble ni...sanggup je aku...padahal byk lg brg2 penting aku x kemas lg..hahaha..
by the way,pindah rumah adelah benda yg paling memenatkan..
mcm nk patah pinggang dok mengemas..huhu..
sampai masa entri ni ditaip masih x sudah2..ade x yg nk tolong...waaa...
mlm td dah survey2 resepi..
pi survey kat umah Kak Izah Daut..
jumpe resepi ni...
bila bakar kek ni,harum jer baunyer....
meleleh air liur den dok tunggu kek ni masak..kahkahkah..
thank yer kak izah share resepi best ni...
panas2 kek ni pon dah tinggal separuh aku makan...;-)
diet??kita lupakan sebentar..hahahaha...
ni aku letak ler resepi copy paste dr kak izah yer...
KEK MARBLE SUSU
Bahan-Bahannya :-)
250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco
Cara membuatnya :-)
250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco
Cara membuatnya :-)
- Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
- Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
- Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka..
6 comments:
Nampak sedapppp...terliur lak tengok, kalau ada msa nak try gak lah..tenkiu bg resipi sekali...
cubeler sal...mmg sedap...harummm gitu....
diet lupakan sebentar? waduh..tu la prinsip akak pakai..ahahaa.. pss dah ada ke? insyaAllah yee..hehe
dah dah..gi kemas nunnn..huuhh mengekek je, rumah sepah lagik..muekeke
tu le kak izah..prinsip ni yg payah nk hilang..haha..pss insyaAllah..kak doa2 kan le yer...
kemas2 jugak,blog2 jugak...hehe
nampak sedap, len kali leh cuba nih... diet2 tu suma tolak tepi dulu... janji dapat makan yg best kan...
kak rose..
nmpak sedap kan?mmg sedap pon kak rose...tu rupa ade buruk skit sebab x sabor dah nk potong even panas2..hehe
Post a Comment