sayang selamanya...

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, March 10, 2011

mcm magic,sekejap jer siap..Choc Chip Muffin!!


Assalamualaikum...

selamat pagi Malaysia....
hari ni pagi2 lagi dah sarapan Choc Chip Muffin..
siap tapau bawa pi tmpt keje lagi...;-)

resepi amik dari kak Hasue dr blog I love my life....
mmg best resepi ni..sebab x payah nak kuar mixer bagai..
pakai senduk,godak2 skejap,trus bleh masuk cup dan bakar...
senang je kan...bak kata kak sue siap bleh buat sambil tgok tv lg..3 kali iklan dah siap..hehe..yg best nyer lagi,walaupun sekejap jer nk buat tapi rasanya sedap sgt,lg2 tang tergigit choc chip tu..wallahhh...hubby pun ckp sekejapnye dah siap..magic ler ayg ni..;-)

kalo sape teringin nk buat ni resepinya..

bhn kering
1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
3/4 gula halus
1 cwn coklat chip(put aside 1/4 cup utk hiasan)

bhn basah
1 cwn susu cair/segar
1/3 cwn minyak sayuran
1 biji telur

cara2
- panakan oven 175c..
- gaulkan bahan2 kering,kemudian masuk pula bahan2 basah..
-gaulkan rata,jgn lama2,adunan agak "lumpy"...
-bakar dgn suhu 175c selama 20-25 mint..

senang je kan..anyway thanks to kak Hasue..




8 comments:

HaSue said...

Assalam..
wahh..memang magic laa ayang ni..untuk akak takde ke ayang?ekeke.. nampak cantik jer muffin tu naik..yg bestnya muffin ni sdp!

tima kasih yer kongsi hasilnya.. n tinggalkan link kat entri akak tu adalah 1 tindakan yang betul.senang org lain nak rujuk juga nanti..hehehe.. ;)

fashah84 said...

waalaikumsalam kak sue..

kak jauh le nak pi antar ke umah..ye le kan..patutnya kena bagi,mcm pengeras ler kan..hahhaa...

sama2 kasih kak..mesti le kena letak.mnjaga hak paten org lain,sy x nk kn saman..hehehe..

intan izani said...

aku pun kalau wat kek coklat ke ape, mmg senang giler, rasa nye kalau zaman dulu cam susah, tapi hubs aku buak sweet tooth, tak suke benda macam ni, so kalau teringin makan, beli je 1 slice kek kat SR.

izan said...

wah...sedapnyer nampak kek ko..
nanti aku datang umah ko buat banyak-banyak eh...(bl la aku dapat dtg umah ko)

fashah84 said...

intan..

hubby aku pun kureng gak kalo choc cake ni..biasa dia suka cheesecake@fruit cake..tp aku ni rajin terlebih jer buat kek2 ni..lgpun adik2 ipar,mentua kan dekat..bleh post kalo hubby x nak..
;-)

fashah84 said...

izan...

bleh2,kalo ko dtg ler..tp bila ek?hehehe..

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah di pagi jumaat

terima kasih follow blog citarasa rinduan...

PS: wah, daku lapar layan muffin diatas.........hantar sini seketul dua boleh??? heheheheh

fashah84 said...

citarasa rinduan,

sama2 kasih gak utk kak..

lapar muffin di ats yer,meh ler ke seremban..:-)